Čas rimljanov – Feliks Zamuda

Dokazi o poselitvi območja, ki ga danes obsega občina Tabor so znani vsaj že iz rimskih časov, saj je preko Tabora in prelaza Presedlje potekala rimska cesta med Emono in Celeo. Zaradi vpadov Markomanov in Kvadov v 1. stoletju našega štetja je bil zgrajen tabor LEGIO II. ITALICAE v Ločici pri Šempetru v Savinski dolini. Tu je omenjena legija nadzorovala to rimsko pot. Zanimivost iz tega obdobja je tudi ta, da so Rimljani na tam območju Norika dovolili vključenost staroselcev v rimsko družbo, česar pa nikakor ne moremo govoriti za območje Emone, kjer so bili avtohtoni prebivalci povsem izključeni. Omenjena legija se je kmalu premaknila v Lavriak (Lorch, Avstrija) ob Donavi, toda na celotnem območju Spodnje Savinjske doline je pustila močan pečat in izredno hiter razvoj mesta Celea.

To legijo je med letoma 165 in 166 ustanovil cesar Marko Avrelij (121-180), ki je potreboval nov kontingent legionarjev, da bi se soočil z nemškimi Markomani, saj je njegov posvojenec in sodobni cesar Lucij Ver, že vključeval legije v partsko vojno.

Za emblem je bila izbrana volčiča, ki doji dvojčka. Čeprav je bil Lucio Vero mlajši brat in kljub temu, da je bil vodja, ki je pustil veliko želenega, je bil Marcus Aurelius do njega zelo zaščitniški, kar ni običajno v cesarskih družinah. Toda Marko Avrelij je vedno kazal veliko potrpežljivost in velikodušnost z vsemi.

Legijo so rekrutirali v Italiji in v Noriku, eni od provinc na Donavi, ki so jo ogrožali Markomani. Tako je Marcus Aurelius želel preprečiti kakršne koli nove napade germanskih ljudstev Suebe Markomanov in Quadi.

Zdi se, da je bil pri novem poveljstvu zaposlen tudi Legio II Italica, ki je varoval alpske prelaze v Locici pri Latinski Celei (Celje), nedaleč od Aemone.

V času markomanskih vojn se je legija zadrževala v različnih krajih ob Donavi, ki je služila kot meja, in zagotovo v Ločici, nedaleč od latinske civitas Celeia, kjer je stala utrdba in kjer je II. Italica ostal nekaj let, v ” Praetentura Italiae et Alpium” nove gradnje, za zaščito severovzhodne fronte rimske Italije. Ravno zaradi legije je Celeia kmalu postala ena najbolj cvetočih rimskih kolonij in je imela številne velike zgradbe, vključno z Marsovim templjem, ki je bil znan po vsem cesarstvu.

Območje današnje Občine Tabor je bilo Rimljanom in njihovim legijam znano področje. Še vedno smo prepričani, če bi se ta del spodnje Savinjske doline začel intenzivneje raziskovati, smo prepričani, da bi se odkril še kakšen kulturni spomenik, ki govori o Rimljanih na naših tleh, kajti moramo vedeti, da je Savinja skozi zgodovinska obdobja zelo popravljala in je na ravnici mnogo njenih naplavin, ki so skrile marsikateri biser.

Povzeto po:

Romano impero

Sliki:

3 – grb LEGIO II. ITALICAE

4 – bandero LEGIO II. ITALICAE

Čas rimljanov – Feliks Zamuda

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Čas rimljanov – Feliks Zamuda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn